Go Back   Infamous Nissan - Hardbody / Frontier Forums > Model Specific > Hardbody Forum (D21)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2022, 12:00 AM   #1
mdhanner
 
Join Date: Jan 2022
Location: Hartford Ks
Posts: 5
Vehicle: 1989 d21
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default No start cold starts fine above 30 degrees 89 d21 2.4

My D21 was flooding found bad pressure regulator found good used one in salvage replaced it runs much better but doesn't start cold. Will backfire slightly out exhaust with closed throttle just cranks with wot. I found shorted temperature sensor replaced today truck started at bout 25degrees had to keep foot on throttle to keep running as high speed idle didn't come up. Once warm idels Smith except coming to stop off highway. Will idle down till it dies. The idle speed cam lines up on top mark once warm like manual says but not sure it's correct. I let it set bout 3 hrs temperature here dropped to bout 19 this afternoon tried to restart it back to no start. I re sealed injector last week as it was leaking down but isn't now. This has only one injector not two like 86.5-88 years
Not sure what to do but need the truck to start. It only has 91.000 miles
mdhanner is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 12:08 AM   #2
89'HBV6
Ol'school Geek
 
89'HBV6's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Location: Washington State / the Left Coast
Posts: 1,472
Vehicle: 89' D21 KC SE V6 5spd 2WD - 87' D21 KC SE V6 5spd 2WD
Thanks: 1,198
Thanked 356 Times in 325 Posts
Default

Welcome to IN... Nice, 91k is loooow. Got any PICs yet? We luv I-candy...

I'm sure others will have more answers on your inectors, but DL the FSM in my SIG below... V v V v
This is your suggested reading material this evening. K?


Again, welcome...

__________________
. . . Factory Service Manuals: https://www.nicoclub.com/nissan-service-manuals
Quote:
Originally Posted by Deerhurst
What he is saying is the aerodynamics of a D21 is a brick in the wind.
Probably at least as bad as a Jeep so worse than a cow.
89'HBV6 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 12:13 AM   #3
mdhanner
 
Join Date: Jan 2022
Location: Hartford Ks
Posts: 5
Vehicle: 1989 d21
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thank you .. once it warms up to at least 40 out I'll take some. I also have a 91 multi port injection it's at 201,000 but my everyday driver
mdhanner is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 03:18 AM   #4
jp2code
Software Developer
 
jp2code's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Longview, TX [USA]
Age: 52
Posts: 11,129
Vehicle: 94 LB 2x4 Manual VG33e
Thanks: 1,825
Thanked 1,783 Times in 1,555 Posts
Default

On your 1989, you might want to try pulling the codes.

In my signature below is a sticky with 2 videos of how to pull the codes.

If you can report back with the codes, we can help you go from there.

How did you "re-seal" your injector?
__________________
Joe (not a mechanic!) Don't have an account? EMAIL ME
Factory Service Manuals: https://www.nicoclub.com/FSM/Hardbody/
Walk-through: Checking Nissan Trouble Codes
1994 VG30E to VG33E with H256 Cams

jp2code is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 01:21 PM   #5
Reserector
the Flaming Marshmallow
 
Reserector's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Laurel, MS
Posts: 2,099
Vehicle: '86.5 Nissan HB KC 4x4 5.3V8
Thanks: 127
Thanked 590 Times in 463 Posts
Default

Could just be a vacuum leak somewhere. Cracked hose or something. But like JP suggested; start with codes.
Reserector is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 02:16 PM   #6
mdhanner
 
Join Date: Jan 2022
Location: Hartford Ks
Posts: 5
Vehicle: 1989 d21
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I'm planning on pulling codes but it's 9degrees out this morning. Warmer tomorrow my shop is full with two pallets of concrete..
I had codes for Maf replaced that for running bad at idle hard starting. Along with injector dripping. Now fires up quick once warm out.
Will post results of codes
mdhanner is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 02:19 PM   #7
mdhanner
 
Join Date: Jan 2022
Location: Hartford Ks
Posts: 5
Vehicle: 1989 d21
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

As far as the injector resealed ordered a reseal kit two o-rings and filter. Pull injector replace o-rings..
mdhanner is offline   Reply With Quote
Thanked by:
jp2code (01-20-2022)
Old 01-20-2022, 02:58 PM   #8
jp2code
Software Developer
 
jp2code's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Longview, TX [USA]
Age: 52
Posts: 11,129
Vehicle: 94 LB 2x4 Manual VG33e
Thanks: 1,825
Thanked 1,783 Times in 1,555 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by mdhanner View Post
As far as the injector resealed ordered a reseal kit two o-rings and filter. Pull injector replace o-rings..
Oh, that makes sense.

For some reason, I was picturing someone working with duct tape.
__________________
Joe (not a mechanic!) Don't have an account? EMAIL ME
Factory Service Manuals: https://www.nicoclub.com/FSM/Hardbody/
Walk-through: Checking Nissan Trouble Codes
1994 VG30E to VG33E with H256 Cams

jp2code is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2022, 12:07 AM   #9
jp2code
Software Developer
 
jp2code's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Longview, TX [USA]
Age: 52
Posts: 11,129
Vehicle: 94 LB 2x4 Manual VG33e
Thanks: 1,825
Thanked 1,783 Times in 1,555 Posts
Default

Hey, I was thinking. When you rebuilt your injectors, was there any chance that some sort of lube was used inside like wax? It would get really hard at that temperature.

Can you try getting a hairdryer and warming up the injectors first?

It might not, but since that's the thing you worked on recently, that's what I'm suspecting. I just don't know why.
__________________
Joe (not a mechanic!) Don't have an account? EMAIL ME
Factory Service Manuals: https://www.nicoclub.com/FSM/Hardbody/
Walk-through: Checking Nissan Trouble Codes
1994 VG30E to VG33E with H256 Cams

jp2code is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2022, 05:49 PM   #10
mdhanner
 
Join Date: Jan 2022
Location: Hartford Ks
Posts: 5
Vehicle: 1989 d21
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

The o-ring is around outside of the injector it seals the injector into the TB cavity. I'm starting to wonder if the timing is slow. Sounds bit labored idling and seems low on power. I loaned it to my son last few months so hadn't driven it for awhile but seems down on power
mdhanner is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.