Go Back   Infamous Nissan - Hardbody / Frontier Forums > Tech Area > Engine and Drivetrain

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2017, 02:34 AM   #1
ahardb0dy
The Post Count Whore
 
Join Date: May 2014
Location: Sorrento, Florida
Age: 52
Posts: 6,831
Vehicle: 1993 Nissan Hardbody
Thanks: 57
Thanked 736 Times in 693 Posts
Default Engine smoking, weird smell from exhaust

So my 93 KA24E normally smokes on the first startup but lately I have noticed it is starting to smoke more often. I also noticed a lot of water coming out of the exhaust and the exhaust has a weird chemical kind of smell to it.

It runs really good, mileage is the same as what I normally get, plenty of power. Last time I checked the compression 3 cylinders were close in compression and 1 was lower. I figured the smoke at startup is the valve guide seals, but it never would smoke after the initial startup. No codes.

What may be wrong?
__________________
My name is Tony and I'm a Infamousaholic

Current truck - 1993 Nissan Hardbody king cab 2wd
, (formerly owned: 90 Nissan Sentra, 94 Nissan Pathfinder SE 4x4, 05 Nissan Titan, 87 Nissan SE-V6 4x4 king cab, 94 Infiniti Q45t & 80 Datsun 310GX )
ahardb0dy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 02:44 AM   #2
h.stickeye
 
h.stickeye's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Brisbane AUSTRALIA
Posts: 584
Vehicle: 91 Nissan Navara d21 Single Cab
Thanks: 75
Thanked 56 Times in 47 Posts
Default

theres only one thing if u got water coming out, its your head gasket I would think. Funny smell = coolant being burnt?

Check your exhaust and report back what the residue is like.

Then again, im no KA expert. They got all funny hoopla compared to teh z24
h.stickeye is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 02:58 AM   #3
ahardb0dy
The Post Count Whore
 
Join Date: May 2014
Location: Sorrento, Florida
Age: 52
Posts: 6,831
Vehicle: 1993 Nissan Hardbody
Thanks: 57
Thanked 736 Times in 693 Posts
Default

I'm going to check the coolant and oil tomorrow to see if either looks weird, the smell from the exhaust doesn't smell like anything I can describe, just smells like it has a chemical odor.
__________________
My name is Tony and I'm a Infamousaholic

Current truck - 1993 Nissan Hardbody king cab 2wd
, (formerly owned: 90 Nissan Sentra, 94 Nissan Pathfinder SE 4x4, 05 Nissan Titan, 87 Nissan SE-V6 4x4 king cab, 94 Infiniti Q45t & 80 Datsun 310GX )
ahardb0dy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 04:45 AM   #4
SBJ
Total Buzzkill
 
Join Date: Nov 2016
Location: WA
Posts: 1,128
Vehicle: '90 D21 4cyl 5spd 2wd
Thanks: 113
Thanked 123 Times in 112 Posts
Default

I have to agree with h.stickeye, it sounds like your head gasket is going bad. 260K miles is pretty good though. It's not a bad job at all on the KA.
SBJ is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 12:31 PM   #5
cadillacdude1975
The Gear Jammer
 
cadillacdude1975's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Chattanooga, TN
Age: 45
Posts: 7,845
Vehicle: 87 D21 SE KC V6 2wd 5sp & 86.5 V6 SE auto
Thanks: 261
Thanked 836 Times in 778 Posts
Default

get one of those combustion gas testers.
__________________
"Im officially lost" - wildbill
cadillacdude1975 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 12:40 PM   #6
LugNut1990
 
LugNut1990's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: N.E. Kansas
Posts: 271
Vehicle: 1990 Nissan Hardbody
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 17 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by cadillacdude1975 View Post
get one of those combustion gas testers.
Autozone loans a "block tester" kit out, but make sure to get the $$ needed fluid. Mine gave the fluid for free! :-)
__________________
Original owner
1990 Nissan Hardbody, Aztec Red
Standard cab, 4x4, KA24E, 5-speed
Intentionally near-stock
Mods: Second OEM horn, stereo/speakers/sub,
mud and snow tires, HD trailer hitch (cat 3+),
liquid bed liner, G1W dashcam
Definitely not for sale!
LugNut1990 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 02:37 PM   #7
Cusser
 
Cusser's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Hot Arizona
Posts: 235
Vehicle: 2004 Frontier
Thanks: 0
Thanked 22 Times in 19 Posts
Default

All engines produce water as part of the combustion process. However, within a few minutes the exhaust temperatures keep this as water vapor, so isn't visible. So if water continues to come out of tailpipe, and coolant level drops, then coolant leaking into combustion chamber. The chemical smell likely could be ethylene glycol from the coolant, or partially-burned ethylene glycol.
__________________
2004 Frontier King Cab (2WD, 5-speed, 4-cylinder, 98.5K), 1998 Frontier regular cab (2WD, 5-speed, 4-cylinder 217K), 1988 Mazda B2200 (2WD, 5-speed, 4-cylinder, 214K), 1971 VW Convertible (140K), 2005 Yukon (180K), 1970 VW (260+K)
Cusser is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 05:07 PM   #8
ahardb0dy
The Post Count Whore
 
Join Date: May 2014
Location: Sorrento, Florida
Age: 52
Posts: 6,831
Vehicle: 1993 Nissan Hardbody
Thanks: 57
Thanked 736 Times in 693 Posts
Default

Just checked the coolant, it was little low, oil looks and smells normal, I added coolant and let the engine warm up, watched a video on Youtube where the guy said you can check for a bad head gasket by looking for bubbles in the radiator, I did not see any. Going to head out to the auto parts store to see if they have that tester, will report what I find later.

With the engine idling I do not see any smoke/vapor from the exhaust but the second
I rev the engine it comes out.

thanks all
__________________
My name is Tony and I'm a Infamousaholic

Current truck - 1993 Nissan Hardbody king cab 2wd
, (formerly owned: 90 Nissan Sentra, 94 Nissan Pathfinder SE 4x4, 05 Nissan Titan, 87 Nissan SE-V6 4x4 king cab, 94 Infiniti Q45t & 80 Datsun 310GX )
ahardb0dy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 07:06 PM   #9
ahardb0dy
The Post Count Whore
 
Join Date: May 2014
Location: Sorrento, Florida
Age: 52
Posts: 6,831
Vehicle: 1993 Nissan Hardbody
Thanks: 57
Thanked 736 Times in 693 Posts
Default

Just got home from auto parts store, I rented the tester.

I did the test first and after about 2 minutes the fluid started to turn yellow, but I think it was because the coolant in the radiator was too high and it was sucking it in contaminating the test fluid.

I than drained some coolant out until it was just over the top of the fins and cleaned the tester, I added new test fluid and repeated the test, the test fluid stayed perfectly blue.

I wonder if the vapor or smoke may just be due to the valve guide seals getting worse? I also noticed when I am driving I do not see any vapor/smoke, mainly I see when I am sitting still and if I rev the engine. I know when your driving it may be harder to see but I adjusted the mirror so I could see right where the exhaust comes out and I don't see anything while driving.

The coolant being a little low may not be related to the water coming from the exhaust, it's not like water is pouring out of the exhaust. I'll keep a closer eye on the coolant level.
__________________
My name is Tony and I'm a Infamousaholic

Current truck - 1993 Nissan Hardbody king cab 2wd
, (formerly owned: 90 Nissan Sentra, 94 Nissan Pathfinder SE 4x4, 05 Nissan Titan, 87 Nissan SE-V6 4x4 king cab, 94 Infiniti Q45t & 80 Datsun 310GX )
ahardb0dy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2017, 07:27 PM   #10
SBJ
Total Buzzkill
 
Join Date: Nov 2016
Location: WA
Posts: 1,128
Vehicle: '90 D21 4cyl 5spd 2wd
Thanks: 113
Thanked 123 Times in 112 Posts
Default

You might try testing it again first thing in the morning when the engine is cold. Sometimes if the leak is small enough it'll seal itself once the engine warms up and everything expands a little bit.
SBJ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.